Notre Dame

Wij vergelijken
parijs reisorganisaties

Bezichtig het imposante uiterlijk van de Notre Dame

Wie aan Parijs denkt, denkt ongetwijfeld aan de Eifeltoren, de Champs-Elysées, de Seine en last but not least ook aan de Notre-Dame. Deze Onze-Lieve-Vrouw kathedraal bevindt zich op het Île de la Cité, in hartje Parijs. Sinds 1991 pronkt deze magnifieke kathedraal op de lijst van Werelderfgoed.

Historische achtergrond
De eerste steen van dit indrukwekkende gebouw werd door Paus Alexander III geplaatst in 1163. Er werd tot 1345 aan dit imposante bouwwerk gewerkt.

Wat is er zo uniek aan de kathedraal Notre-Dame de Paris?
Wanneer je voor de kathedraal staat, valt het je onmiddellijk op dat deze kathedraal prachtig bewaard is. Deze werd opgetrokken in een vroeggotische stijl en vanaf 1845 zo’n 23 jaar lang prachtig gerestaureerd. In 1991 vond een nieuwe restauratie plaats die voltooid werd in 2001.

Het exterieur van de kathedraal omvat heel wat waterspuwers die dateren uit Middeleeuwen. Uniek is dat deze kerk een van de eerste ter wereld was die gebruik maakte van luchtbogen. Deze luchtbogen maakten echter geen deel uit van het oorspronkelijke ontwerp. De westelijke gevel van de kathedraal is rijkelijk versierd met beeldhouwwerk.

Binnenin heeft deze kathedraal ook nog heel wat te bieden. Er worden onder meer 3 relikwieën van Jezus Christus bewaard: een stuk van het kruis dat Christus droeg, één van de nagels waarmee hij zou zijn vastgenageld en ook zijn doornenkroon. Nog uniek is het orgel dat werd gebouwd door Aristide Cavaillé-Coll. Dit bevat meer dan 7000 orgelpijpen die verdeeld zijn over 11 registers.

Deze kathedraal kende ook al wat speciale gebeurtenissen zoals bijvoorbeeld de kroning van Napoleon Bonaparte in 1804. Of de staatsbegrafenis van bijvoorbeeld Generaal Charles de Gaulle in 1970.

Parijs top 3


Parijs tips & aanbiedingen

Een goede start van jouw weekendje weg naar Parijs

Op onze site vind je een hoop tips voor een voordelige trip naar Parijs. We vertellen je graag alles over de bezienswaardigheden maar ook het vervoer naar de st...

vliegtuig

Vliegen naar Parijs vanaf Schiphol

Een vliegticket boeken naar Parijs houdt in dat je land op vliegveld Parijs (Orly). Vanaf Schiphol bedraagt de reistijd circa 1:20. Het reizen per vliegtuig wor...